Bescherming

4 reacties

 1. Na wat zoeken op internet, is mij gebleken dat ook katoen al werd gebruikt. Naarmate het contact met het midden oosten frequenter werd, werd katoen meer toegankelijk. Toegegeven, wol en linnen waren meer voorhanden, maar het gaat volgens mij te ver om te zeggen dat katoen niet ‘historisch’ is. Bijkomend voordeel is dat er meer betaalbare katoenen kleding wordt aangeboden bij de historische kledingverkopers dan (voor de kleine beurs) betaalbare linnen of wollen kleding.

  Vanuit zwaardvechtersperspectief pleit ik er voor om eerst te zorgen voor eigen beschermende kleding, zoals een gambeson en een kap helm. Dit zijn toch items waarin getranspireerd wordt. Wel zo lekker om niet in het zweet van een ander te hoeven zitten. Verder is een oefenzwaard (11/2 hander) wel practisch om na een maand of drie aan te schaffen. De stichting heeft er wel een paar, maar niet voldoende voor iedereen.

 2. Ik ben nog op zoek naar tips voor het onderhoud van mijn gambeson, ihb het reinigen er van.

 3. Reinigen??? Goed luchten is toch prima.

  Mijn Gambeson gaat verder een keer per jaar heel on middeleeuws in de wasmaschine. Ik heb dan ook geen dure met linnen en paardenhaar, maar met een goedkope katoenen kan dat best.
  Anders is een handwas in je bad of grote tobben een alternatief.

  • Een wasbeurt na elke bijeenkomst was ik ook niet van plan 😉 Eenmaal per jaar in de tobbe moet te doen zijn. Ik begrijp dat de leren riempjes daar niet onder lijden. klopt dat?

Geef een reactie