Training

5 reacties

 1. Voor wie meer wil weten over de achtergrond/theorie van het zwaardvechten beveel ik de lezing van Hanko Döbringer van harte aan. In 1386 heeft Döbringer (als hij het al zelf heeft gedaan) de ‘leer van Johannes Lichtenauer” opgeschreven. Lichtenauer moet in zijn tijd een enorme bekendheid zijn geweest. Een halve eeuw later zal Hans Talhoffer zijn Fechtbuch ook grotendeels op de methode Liechtenauer baseren, zij het aangepast aan de ontwikkelingen in de eerste helft van de 15e eeuw.
  Voor de tekst zie: http://www.thearma.org/Manuals/Dobringer_A5_sidebyside.pdf
  (eenvoudig te downloaden)

 2. Hierbij een link naar een transcript van Talhoffer 1467 (er zijn meerdere uitgaven geweest van Talhoffers Fechtbuch). Ik kwam er nog een tegen compleet met belegeringswerktuigen, drijfmechanismen (inclusief een opblaasbare zwemband!), een voorbeeld hoe een tent te beveiligen en natuurlijk zwaardvechtmethodes. Die laatste oogt knap wetenschappelijk.
  Voor de beginner: http://www.hroarr.com/manuals/liechtenauer/1467.pdf
  voor wie diep wil gaan: http://www.thearma.org/pdf/Fight-Earnestly.pdf

 3. Wie een echt interessant zwaardvechtclinic wil zien, kijkt naar https://www.youtube.com/watch?v=CHO181MAdm8

  Dit is een clinic gegeven in Brugge door Axel Petterson. Wanneer je die naam bij youtube intikt (evt met “medieval swordfighting” er bij, kan nog meer filmpjes zien van Axel’s optreden tijdens toernooien. Er is nog veel te leren.

 4. Waneer je op Youtube zoekt naar “Sword Carolina”, krijg je een hele reeks tutorials van swordmasters uit South Carolina, USA. Vooral de “Dobringer Study Series” zijn zeer de moeite waard. De verschillende technieken worden op een heldere, stap voor stap, wijze getoond met uitleg er bij.

Geef een reactie